‘Το κρασί είναι ζωή’

Οράτιος

 

 

Το κρασί αποτελεί πάθος που επιδιώκουμε να απολαμβάνουμε και να εξαπλώνουμε! Με αγάπη και συνέπεια υποστηρίζουμε επιλεγμένους τοπικούς παραγωγούς και αξιόπιστα μεγαλύτερα οινοποιεία, ενώ παράλληλα φροντίζουμε για την διάδοση του ποιοτικού οίνου μέσω του δικτύου  των πελατών μας.

 

Κρητικά οινοποιεία αντιπροσωπείας μας αποτελούν ο βιολογικός αμπελώνας Πατεριανάκη, όπως και το Κτήμα Silva Δασκαλάκη.

Παράλληλα, συνεργαζόμαστε ως αποκλειστικοί διακινητές στην περιοχή Δ. Κρήτης με το Κτήμα Σεμέλη, την Οινοποιεία Τσάνταλη, των οίνων Μαλαματίνα, αλλά και άλλων boutique Οινοποιείων όπως το Κτήμα Τέχνη Οίνου και το Κτήμα Μπριτζίκη.

H

Κτήμα Πατεριανάκη,
Μελέσες Κρήτη

 

Το Κτήμα Πατεριανάκη υπήρξε ο πρωτοπόρος στην παραγωγή οίνων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας στην Κρήτη. Οι ιδιόκτητοι, εντός του Κτήματος, αμπελώνες καλλιεργούνταν ήδη πριν το 1988, όταν ξεκίνησε η πρώτη οινοποιητική δραστηριότητα. Στους αμπελώνες, συνεχίζοντας την μακριά οινοποιητική παράδοση της οικογένειας, διατηρήθηκαν οι γηγενείς και σπάνιες ποικιλίες και στη συνέχεια προστέθηκαν και νέες. Οι ποικιλίες των σταφυλιών διαλέχτηκαν με προσοχή ώστε να είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις τοπικές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες και πάντα σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και του σεβασμού στο περιβάλλον. Στην καρδιά του Κτήματος κτίστηκε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον ένα πρότυπο οινοποιείο βαρύτητας από φυσικά υλικά και κυρίως από τις πέτρες του αμπελιού και της ευρύτερης περιοχής. Εντός του οινοποιείου διαμορφώθηκαν χώροι οινοποίησης, εμφιάλωσης και αποθήκευσης προϊόντων, υπόγειες κάβες βαρελιών και φιαλών και ένα άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο αναλύσεων. Το οινοποιείο είναι χτισμένο σε επίπεδα έτσι ώστε να επιτρέπεται η φυσική ροή των σταφυλιών χωρίς πιέσεις, και να αποφεύγεται η επιπλέον καταπόνηση του γλεύκους. Επιπλέον οι απαλές πιέσεις των πνευματικών πιεστηρίων, η άμεση απολάσπωση με τη βοήθεια ψύξης, η ελεγχόμενη θερμοκρασία ζύμωσης, οι υπόγειες κάβες ωρίμανσης του κρασιού σε σταθερές θερμοκρασίες, οι ιδανικές συνθήκες εμφιάλωσης απουσία οξυγόνου και η σωστή φύλαξη των φιαλών σε υπόγεια κάβα φιαλών διασφαλίζουν ένα τελικό προϊόν ανωτέρας ποιότητας.

 

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη

Σίβα Κρήτη

 

Η παράδοση της οικογένειας Δασκαλάκη στην αμπελοκαλλιέργεια και στην παραγωγή οίνων ξεκινάει από το 1920. Σήμερα, το οινοποιείο πλέον έχει περάσει στη 3η γενιά. Από το 2003 έχει αρχίσει η ουσιαστική αναβίωση των 80 ιδιόκτητων στρεμμάτων, τα οποία καλλιεργούνται με ολοκληρωμένη βιολογική καλλιέργεια σε εδάφη ασβεστοαργυλώδη, με υψόμετρο 400-600 μέτρων. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα που ποιοτικά μπορεί να προβάλει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των κρασιών της Κρήτης, η οικογένεια δίνει έμφαση κυρίως στις τοπικές ποικιλίες όπως Λιάτικο, Μαντηλάρι, Πλυτό αλλά και στις διεθνής ποικιλίες κρασιών. Επίσης, από το 2003 άρχισε και ο εξοπλισμός του οινοποιείου με μηχανήματα στο χώρο της παραγωγής και εμφιάλωσης. Η πρώτη επίσημη εμφιάλωση του οινοποιείου Δασκαλάκη έγινε το 2005 με τα κρασιά ‘Λιάτικο’ ξηρό Π.Ο.Π και ‘Λιαστός’ φυσικώς γλυκύς οίνος Ο.Π.Α.Π. Μερικά χρόνια μετά, το 2008, απονεμήθηκε στο οινοποιείο το ‘Μεγάλο Χρυσό’ μετάλλιο με το κρασί Ένστικτο ερυθρό (Syrah-Κοτσιφάλι), παραγωγής του 2006. Γεγονός που χαροποίησε όλη την οικογένεια εφόσον κατάφερε να φτάσει στην υψηλότερη διάκριση σε Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου. Οι ποσότητες που παράγονται είναι μικρές διότι στόχος τους είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων που ελπίζουν να κερδίσουν την προτίμηση σας.

 

Κτήμα Σεμέλη,  Κόρινθος

 

H εταιρεια Semeli Α.Ε. ιδρύθηκε το 1979, µε στόχο τη δηµιουργία ελληνικών οίνων υψηλής ποιότητας. Η παραγωγή ποιοτικών οίνων είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την ποιότητα του σταφυλιού και αυτή µε τη σειρά της, µε το αµπελοτόπι (terroir). Το προνοµιακό κλίµα και το εξαιρετικό δυναµικό της γής που καλλιεργούµε, σε συνδυασµό µε τον ήλιο που λούζει τα αµπέλια και τις ποικιλίες που έχουν προσεκτικά επιλεγεί, αποτελούν τους καθοριστικούς παράγοντες για την υψηλή ποιότητα που υποσχόµαστε. Τα αµπέλια µας στη Νεµέα (Κούτσι) και τη Μαντινεία επωφελούνται από όλους αυτούς τους παράγοντες. Οι αυστηρές προδιαγραφές καλλιέργειας, το πάθος στο αµπέλι και η φροντίδα στη συλλογή των σταφυλιών, σε συνδυασµό µε τη γνώση και εµπειρία των ανθρώπων µας και τον υπερσύγχρονο εξοπλισµό στο οινοποιείο µας, έχουν ως αποτέλεσµα την παραγωγή οίνων µε ξεχωριστό χαρακτήρα, αλλά και µια εξαιρετική σχέση ποιότητας και τιµής. Το οινοποιείο Semeli στο Κούτσι της Νεμέας είναι από τα πιο εντυπωσιακά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, σε ότι αφορά το μέγεθος, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του. Η θέση του στα 600 μέτρα υψόμετρο συνδυάζει τη φυσική ομορφιά καθώς και την εύκολη πρόσβαση σε κοντινούς πολιτιστικούς θησαυρούς και ιστορικά μνημεία.

 

Κτήμα Τέχνη Οίνου,

Δράμα

 

Πίσω από το Κτήμα "Τέχνη Οίνου" βρίσκονται οι Γιάννης Παπαδόπουλος πολιτικός μηχανικός και  Γιάννης Καλαϊτζίδης αρχιτέκτονας μηχανικός , πετυχημένοι επαγγελματίες και οι δύο. Το ξεκίνημα έγινε το 1993, με μεράκι, αγάπη και έναν μικρό οικογενειακό αμπελώνα.Σήμερα, οι αμπελώνες του κτήματος "Τέχνη Οίνου" στο Μικροχωρι Δράμας  ατενίζουν το Παγγαίο όρος, βουνό που στην αρχαιότητα συνδέθηκε με τη Διονυσιακή λατρεία και την ορφική διδασκαλία, ενώ το κομψό, σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος "Τέχνη Οίνου" βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού στο Μικροχώρι Δράμας.Η δημιουργία του κτήματος Τέχνη Οίνου είναι πλέον γεγονός και συνοδεύεται από την κυκλοφορία των πρώτων τους κρασιών, τη σειρά του λευκού, ροζέ και ερυθρού «Τέχνη Αλυπίας» που πολύ γρήγορα κατέλαβαν τη θέση τους στην αγορά των νέων ποιοτικών ελληνικών κρασιών. Στόχος του κτήματος είναι η ανάδειξη του άριστου εγκλιματισμού συγκεκριμένων κοσμοπολίτικων αλλά και ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού, στο οικοσύστημα της Δράμας. Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίησή του είναι η κυκλοφορία του «ChardonnayΉδυσμα Δρυός», το 1999. Το κρασί εγκαινιάζει τη σειρά των μονοποικιλιακών κρασιών του κτήματος «Ήδυσμα Δρυός» στην οποία σταδιακά προστίθενται τα: «Ασύρτικο», «Merlot», και «Syrah» . Σε εξαιρετικές χρονιές  κυκλοφορεί και τo «Nebbiolo» σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

 

Οινοποιία Τσάνταλη,

Άγιο Όρος

 

Η οικογένεια Τσάνταλη ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και την παραγωγή αποσταγμάτων από το 1890.  Ο Ευάγγελος Τσάνταλης, οινοποιός 2ης γενιάς και μια από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες στην ιστορία της ελληνικής οινοποιίας, κατάφερε να μετατρέψει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο brand name, συνώνυμο της καινοτομίας.  Η αναβίωση μερικών από τους πιο ξεχωριστούς αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας -όπως το Άγιο Όρος, η Χαλκιδική, η Ραψάνη και η Μαρώνεια στη Θράκη- αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του οράματος της οικογένειας Τσάνταλη. Χάρη στο πάθος και τη συστηματική επένδυση εκ μέρους της οικογένειας, σήμερα μοναδικές αμπελοοινικές παραδόσεις του τόπου μας συνεχίζουν, η βιοποικιλότητα και γηγενείς ποικιλίες διαφυλάσσονται και νέοι άνθρωποι ασχολούνται με το αμπέλι. Σήμερα η 3η και η 4η γενιά της οικογένειας Τσάνταλη συνεχίζει αυτή τη μακρά ιστορία και την πολύτιμη κληρονομιά. Η αφήγηση των ανεπανάληπτων αμπελοοινικών ιστοριών της Ελλάδας και η προώθηση οίνων και αποσταγμάτων υψηλής ποιότητας  σε όλο τον κόσμο, παραμένει η πυξίδα κάθε προσπάθειας. Από το 2012, η Οινοποιία TSANTALI αποτελεί τον αποκλειστικό διανομέα των οίνων της SANTO WINES συμβάλλοντας στη δημιουργία και καθιέρωση του νέου brand “SANTORINI”.

Κτήμα Μπριντζίκη,

Ολυμπία Ηλείας

 

Το Κτήμα Μπριντζίκη βρίσκεται στην δυτική Πελοπόννησο, στο χωριό Λαντζόι στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρας των Ολυμπιακών αγώνων και ενός από τους πιο ιερούς τόπους της αρχαίας Ελλάδας. Η Οικογένεια Μπριντζίκη, ξεκινά το 1994 την ίδρυση του οινοποιείου. Το όραμα είναι η δημιουργία μοναδικών οίνων στους οποίους να είναι ευδιάκριτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής φημισμένη για την αμπελοκαλλιέργεια της. Τα άργιλοπηλώδη εδάφη της, σε συνδυασμό με την υγρασία των ποταμών, δημιουργούν ένα ιδανικό μικροκλίμα. Οι αυτόχθονες ποικιλίες που ευδοκιμούν είναι ο Ροδίτης, ο Τινακτορώγος, η Μαλαγουζιά ,το Φιλέρι , το Ασύρτικο (λευκές ποικιλίες) και ο Αυγουστιάτης , το Αγιωργίτικο και Merlot (ερυθρές ποικιλίες). Η καλλιέργεια γίνεται με βιολογικό τρόπο. Το 2012 το  Κτήμα Μπριντζίκη χαρακτηρίζεται το πρώτο πράσινο οινοποιείο στην Ελλάδα. Για το χαρακτηρισμό αυτό συνέβαλαν η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η γεωθερμία καλύπτει τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης των δεξαμενών και των χώρων , ενώ η μονάδα των φωτοβολταϊκών εξασφαλίζει τις ανάγκες ρεύματος του οινοποιείου. Με τον τρόπο αυτό το Κτήμα Μπριντζίκη καθορίζει την οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία του, παράγοντας βιολογικούς οίνους που τείνουν να έχουν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Κτήμα Ζαχαριουδάκη,

Πλούτη Kρήτη

 

Ο ιδιόκτητος, ενιαίος αμπελώνας έκτασης 200 στρεμμάτων που καλλιεργείται βιολογικά είναι φυτεμένος με ένα μοναδικό τρόπο, σε μικρές και μεγάλες πεζούλες στις απόκρημνες πλαγιές περιμετρικά του λόφου «Ορθή Πέτρα». Η τοποθεσία του και η καταπληκτική θέα που διαθέτει, τον κατατάσσουν ως έναν από τους ομορφότερους της Ευρώπης.

Τα μέσης σύστασης πετρώδη ασβεστούχα και επικλινή εδάφη σε συνδυασμό με το υψόμετρο, οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης καθώς και η βιολογική καλλιέργεια του αμπελώνα, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις εκείνες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών βιολογικής καλλιέργειας.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται βιολογικά είναι οι ερυθρές Κοτσιφάλι, Syrah, Cabernet Sauvignon και Merlot, ενώ οι λευκές είναι Βηλάνα, Βιδιανό, Malvasia di Candia, Malvasia Aromatica και Sauvignon Blanc.

 

 

y !

Βιοτεχνικό πάρκο Χανίων

Σούδα 73200, Ελλάδα

Τηλ: 28210 – 23524-5

Τηλ: 28210-23519 & 28210-23528-9

Φάξ: 28210-80174

sales@manolikakissa.gr